WOLNE RODNIKI i ich destrukcyjny wpływ na nasz organizm

WOLNE RODNIKI i ich destrukcyjny wpływ na nasz organizm

Współczesny człowiek żyje średnio 60-80 lat. Tymczasem uczeni są zdania,że powinniśmy żyć 122 lata, bo taki okres zapisany jest w naszym kodzie genetycznym. A my tego nie dożywamy. Rodzi się pytanie: dlaczego?

Teorii powstałych przez ostatnie stulecia dotyczących takiego stanu rzeczy jak i przyczyn tak wczesnego umierania we współczesnym świecie jest wiele, lecz najbardziej potwierdzoną teorią dotyczącą starzenia się i śmierci jest aktualnie teoria wolnych rodników.

Zostało udowodnione, że gdy nadchodzi starość, w komórkach wszystkich praktycznie zwierząt oraz ludzi dochodzi do nagromadzenia uszkodzonych molekuł białek, tłuszczy i DNA. Nie tylko nas postarzają, lecz i czynią chorymi. Na dzień dzisiejszy obarcza się je winą za powstawanie i rozprzestrzenianie się najgroźniejszych chorób, takich jak: rak, astma, cukrzyca, choroby serca, arterioskleroza, choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane i inne.

W molekułach organicznych, z jakich zbudowany jest nasz organizm, elektrony na zewnętrznej orbicie występują parami. Wolne rodniki to cząstki molekularne posiadające na zewnętrznej orbicie jeden lub kilka elektronów nieparzystych, co czyni je nadzwyczaj aktywnymi i „agresywnymi”. Takie molekuły dążą do pozyskania brakującego elektronu i zabierają go molekułom go okrążającym. Starają się ukraść elektrony „pełnowartościowym” molekułom, które ucierpiawszy w ten sposób, same przekształcają się w wolne rodniki lub stają się bardzo słabe i niezdolne do niszczącego działania.To właśnie one doprowadzają do rozwoju stanów patologicznych i są przyczyną karcerogenezy (czyli długotrwałego procesu prowadzącego do powstawania nowotworu), arteriosklerozy, chronicznych stanów zapalnych oraz degeneracyjnych chorób nerwowych.

Jakie czynniki powodują nadmierne powstawanie wolnych rodników i zakłócenie równowagi utleniająco-redukcyjnej w organizmie?  Są to niezaprzeczalnie:

  • napromieniowanie (np. opalanie w solarium)
  • przyjmowanie lekarstw (obecnie bardzo powszechne)
  • palenie papierosów
  • zły stan środowiska naturalnego
  • silny lub długotrwały stres
  • spożywane przez nas produkty żywnościowe i napoje  (jest to obecnie najważniejsze źródło wolnych rodników, które powoduje ogromną ich koncentrację w organizmie, a przeciwutleniaczy, czyli tzw. ANTYOKSYDANTÓW jest w naszym jedzeniu coraz mniej)

Wolne rodniki stale tworzą się w organizmie w procesie komórkowej wymiany substancji (około 5% wolnych rodników to proste pochodne tlenu). Gdy system przeciwutleniający funkcjonuje normalnie, to ich nadmierna ilość jest neutralizowana lub niszczona przez enzymy. Te, które umkną enzymom, wyłapywane są w komórkach przez witaminę C, a poza komórką przez witaminy A i E. Innymi naturalnymi przeciwutleniaczami naturalnego pochodzenia są flawonoidy i karoteny. Działają one na wolne rodniki jak pułapki. Oddając elektron wolnemu rodnikowi, zatrzymują one reakcję szkodliwego utleniania i pomagają organizmowi rosnąć, walczyć z infekcją, unikać chorób oraz neutralizować substancje chemiczne i zanieczyszczające.

Mamy zatem sposób, jak poprawić jakość i długość naszego życia. Wiele z czynników zakłócających równowagę utleniająco-redukcyjną w naszym organizmie jest od nas niezależnych, ale mamy niezaprzeczalny wpływ na to, co jemy. Musimy dostarczyć z zewnątrz wraz z pokarmem ANTYOKSYDANTY.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *