Antyoksydanty – do walki z wolnymi rodnikami

Antyoksydanty – do walki z wolnymi rodnikami

Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze – to substancje zdolne do przechwytywania i neutralizowania wolnych rodników. Wykorzystuje się je do walki z niszczącymi organizm wolnymi rodnikami.

Przeciwutleniacze mogą być wytwarzane przez sam organizm i wtedy są określane jako enzymatyczne ( inaczej fermentacyjne), albo dostawać się do naszego organizmu z zewnątrz – wraz z pokarmem – wtedy są nieenzymatyczne ( inaczej niefermentacyjne).

Antyoksydanty naszego organizmu to enzymy : katalaza, superoksydysmutaza czy peroksydaza glutationowa. Są one niczym brygady remontowe w naszym ciele – przyśpieszają reakcje, które neutralizują wolne rodniki w komórce i nie pozwalają im na jej uszkodzenie, nie dając tym samym szans na rozwój chorobie. Przyłączają się one do uczestników reakcji chemicznych, oddają im swoją energię, przyśpieszają te reakcje wiele tysięcy lub nawet wiele dziesiątek tysięcy razy, a następnie reakcje te opuszczają, absolutnie nie zmieniwszy się chemicznie.

Antyoksydanty nieenzymatyczne, czyli pochodzące z natury, to w głównej mierze witaminy C i E, ale również B i A, a także flawonoidy i karoteny. Przeciwutleniacze te działają na wolne rodniki jak pułapki. Oddając wolnemu rodnikowi swój elektron, zatrzymują one reakcję łańcuchową szkodliwego utleniania i pomagają organizmowi rosnąć, walczyć z infekcją, unikać chorób oraz neutralizować substancje chemiczne i zanieczyszczające.

Przeciwutleniacze pochodzenia naturalnego to substancje, które możemy naszemu organizmowi dostarczyć z zewnątrz wraz z odpowiednią dietą, zamieniając wysoce przetworzone ( a co za tym idzie wielce zubożałe w witaminy i inne naturalne składniki), nierzadko przebogate w sztuczne barwniki, konserwanty i chemiczne dodatki jedzenie na proste, naturalne, pochodzące z natury eko-pożywienie.

Wolne rodniki przyśpieszają w znacznym stopniu procesy starzenia i uczestniczą w rozwoju wielu chorób, zwłaszcza nowotworowych. A to oznacza, że przy pomocy ANTYOKSYDANTÓW można hamować reakcje wolnorodnikowe i tym samym leczyć chorobę lub przynajmniej spowalniać jej przebieg.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *